Palmuöljyä suihkussani!
Vastuullisempia valintoja -blogin Juha on tehnyt hurjan työn suomentamalla kolmen suihkusaippuan tuoteselosteet.
Hygienia- ja kosmetiikkatuotteiden raaka-aineiden alkuperän selvittämiseksi ei tunnu riittävän edes kemistinkoulutus. Se, että tuote sisältää vaikkapa glyseriiniä, ei kerro onko kyseinen glyseriini tuotettu sademetsien kustannuksella vai ei. Monet kemialliset yhdisteet ovat peräisin Kaakkois-Aasian öljypalmuplantaaseilta.
Palmuöljystä saatavat C16- ja C18-rasvahapot ja palmunydinöljystä saatavat C12- ja C14-rasvahapot ovat öljyteollisuudelle tärkeimmät öljypalmusta saatavat rasvat. Käyttötarkoituksia näille rasvahapoille on lukuisia.
Saippuoiden glyseriini saattaa olla palmuöljypohjaista. Glyseriiniä käytetään kosmetiikan lisäksi muun muassa tupakan, dynamiitin ja muovien valmistuksessa.
Palmuydinöljypohjaisia rasvahappoja (fatty acids) käytetään pääasiassa hiuskosmetiikassa ja palmuöljypohjaisia rasvahappoja ihotuotteissa.
Palmuöljypohjaisia rasva-alkoholeja (fatty-alcohols) taas käytetään laajasti hygienia- ja kosmetiikkateollisuudessa pintajännityksen poistajina. Niillä saadaan aikaan myös kuluttajia miellyttävää vaahtoa. Palmuydinöljy on yleisimmin käytetty raaka-aine yleisimmän pintajännityksenpoistajan, tavallisen saippuan, valmistuksessa.
Vastuullinen kuluttaja kehottaa kosmetiikka- ja hygieniayrityksiä siirtymään vain vastuullisesti tuotetun palmuöljyn käyttöön. Ellei löydä halpaa teollisen tuotteen korviketta kuten Noora teki. Body Shop toimii vastuunsa kantavana esimerkkinä muille alan yhtiöille! Kuinkakohan on suomalaisten yritysten laita?
Soita ja kysy.
Sampsa
Kuva (cc) Reini68
Lisää aiheesta:
Avainsanat: Hygienia, Kosmetiikka, Palmuöljy, Peseytyminen, Saippua, Vastuullisuus








23. heinäkuuta 2009 kello 15.22
[...] Palmuöljyä suihkussani! [...]