Gabonissa jäi viikossa kiinni ennätysmäärä salametsästäjiä

Gabonissa Dja-Odzala-Minkébén alueella pidätettiin yhteensä 17 salametsästäjää viikon aikana tammikuun puolivälissä. Alueella on lisätty metsänvartijoiden määrä tuntuvasti. Dja-Odzala-Minkébé on osa Kamerunin, Kongon tasavallan ja Gabonin muodostamaa aluetta, jossa elää enemmän metsänorsuja kuin missään muualla Afrikassa. 

Vielä viime vuonna keskiafrikkalaisessa Gabonissa sijaitsevalla yli 12 000 neliökilometrin alueella partioi vain kaksikymmentä metsänvartijaa. Alue vastaa kooltaan Jamaikaa. Nyt vartijoiden määrä on yli kaksinkertaistettu.

”Vartijoiden määrän lisääminen tuottaa tulosta: alueella ei ole koskaan pidätetty näin montaa salametsästäjää näin lyhyessä ajassa. Se, että pidätykset tehtiin yhdessä maailman vaikeapääsyisimmässä ja tiheimmässä metsässä, tekee saavutuksesta vielä vaikuttavamman”, sanoo ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski WWF Suomesta.

Pidätysten yhteydessä 12 salametsästäjää onnistui pakenemaan. Yksi kiinnijääneistä kertoi salametsästysryhmien koostuvan yleensä vähintään kolmesta metsästäjästä, 7–10 kantajasta sekä ostajan edustajasta. Metsästysmatka päättyy, kun jokaisella kantajalla on 40 kiloa norsunluuta – yhteensä jopa 50 000 euron arvosta. Tämä voi tarkoittaa jopa neljääkymmentä kuollutta norsua jokaista salametsästysmatkaa kohden.

”Vaikka pidätyksistä kannattaa olla tyytyväinen, tässä on vasta raapaistu jäävuoren huippua. Edelleenkin Afrikassa salametsästetään kymmeniä norsuja joka päivä”, Tornikoski sanoo.

Gabonin kansallispuistojen valvojan Joseph Okouyin mukaan monet Pohjois-Gaboniin iskevät salametsästäjät ovat kamerunilaisia ja toimivat pohjoisen rajan takaa kylistä ja kaupungeista sekä Kamerunin satamakaupunki Doualasta ja pääkaupunki Yaoundésta käsin. Norsunluu salakuljetetaan Afrikasta useimmiten Aasiaan.

”Tekijöiden kiinni saaminen on tärkeää salametsästyskierteen katkaisemiseksi, mutta pidemmällä aikavälillä ratkaisevinta on saada kysyntä tyrehtymään. Tämä koskee norsunluun osalta erityisesti Thaimaata ja Kiinaa”, Tornikoski sanoo.

WWF kerää parhaillaan vetoomusta, jossa vaaditaan Thaimaata lopettamaan norsunluukaupan maassa kokonaan.

Gabon poltti viime vuoden kesäkuussa lähes 5 000 kiloa valtion omistamaa norsunluuta. Arviolta 850 norsun hengen vaatineet torahammasvarastot tuhottiin, jottei norsunluu päädy laittomaan kauppaan. Samaan aikaan maan presidentti sitoutui panostamaan salametsästyksen vastaiseen taisteluun. Metsänvartijoiden määrän nostaminen on osoitus, että valtio todella siirtyy sanoista tekoihin.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, 040 533 4399

WWF:n kansainvälinen vetoomus Thaimaan norsunluukaupan pysäyttämiseksi: wwf.fi/vetoomus

Lue myös aiempi tiedotteemme: Gabonissa poltettiin tuhansia kiloja norsunluuta salametsästyksen pysäyttämiseksi