Ekologinen muutto

Edessä on muutto suuresta asunnosta selvästi pienempään. Miten muutossa ylijäävät tavarat löytävät oikean paikkansa?

Mitä voi tehdä etukäteen muuton helpottamiseksi?

Tavarat kannattaa käydä läpi huone huoneelta ennalta laaditussa aikataulussa. Pienet, selvästi kaatopaikalle kuuluvat esineet voi viedä taloyhtiön sekajäteastioihin ja kierrätettävät lasi-, metalli- ja kartonkijäte lajitteluastioihin. Muut esineet voi lajitella sen mukaan, tulevatko ne uuteen kotiin, tarjoaako niitä muille vai pitääkö ne kuljettaa kaatopaikalle. Muutto on hyvä hetki miettiä, mitä ylipäänsä haluaa omistaa.

Mihin voi toimittaa tarpeettomiksi käyneet, käyttökelpoiset tavarat?

Voi järjestää pihakirpputorin yksin tai naapuruston kanssa. Tavaroista voi ilmoittaa taloyhtiön tai lähikaupan ilmoitustaululla tai erilaisten verkkopalvelujen kautta. Ne voi myös viedä kierrätyskeskukseen tai jonkin hyväntekeväisyysjärjestöön myytäväksi tai lahjoitettavaksi. Monella paikkakunnalla on itsepalvelukirpputoreja, joissa tavaroitaan voi myydä itse.

Millaiset tavarat kelpaavat kierrätyskeskukseen?

Yleensä kierrätyskeskuksiin kelpaavat ehjät, puhtaat tavarat. Tavaroiden kuntoa voi testata kysymällä itseltään: ”Ottaisinko minä itse tämän esineen tai vaatteen tässä kunnossa?”

Mitä teen rikkinäisille, isoille huonekaluille?

Niitä ei missään tapauksessa saa jättää taloyhtiön jäteastian viereen vaan ne on kuljetettava erikseen kaatopaikalle. Väärään paikkaan jätetyistä huonekaluista velotetaan erillinen kaatopaikkamaksu. Kulut jaetaan taloyhtiön osakkaiden kesken; niistä voi kertyä huomattaviakin summia.

Mitä tehdä kirjoille, jotka painavat muutossa paljon, mutta joita ei lueta? Entä mitä tehdä luontolehden numeroille, joita on laitettu talteen aina vuodesta 1983?

Kirjoja kannattaa ensin tarjota antikvariaattiin, mutta ne ovat nykyään aika nirsoja. Monet kirjastot ottavat pieniä määriä kirjoja vastaan ilmaiseksi. Jos muu ei auta, kirjat voi laittaa paperinkeräykseen, mutta kannet pitää repiä irti ja laittaa energia- tai sekajätteeseen. Aikakauslehdistä kelpaavat myyntiin yleensä vain vanhat sarjakuvat ja keräilyharvinaisuudet.

Turhakkeiksi muuttuneet kodinkoneet? C-kasetit ja VHS-nauhat?

Jotkut kierrätyskeskukset ottavat kaikenkuntoisia koneita vastaan ja korjaavat niitä tai toimittavat kierrätykseen valtuutetuille käsittelijöille. Jotkin kodinkoneliikkeet ottavat vanhan koneen vastaan uutta ostettaessa. Muuten koneet pitää aina toimittaa viralliseen vastaanottopisteeseen, johon ne voi jättää ilmaiseksi. Vastaanottopistettä voi tiedustella kunnan ympäristöviranomaiselta. Kasetit ja VHS-nauhat valitettavasti kelpaavat vain sekajätteeseen. Kasettien nauhoja voi käyttää käsitöiden raaka-aineena.

Mihin sijoitan autotallin nurkkaan kertyneet maalit ja liuottimet?

Ne on toimitettava vaarallisen jätteen keräykseen (ent. ongelmajäte), jonka paikan saa selville kunnan verkkosivuilta.

Entä jos en omista autoa? Miten kuljetan tavarat kierrätykseen?

Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksista voi tilata ilmaiseksi auton noutamaan tavaroita ja ne lainaavat myös kuljetuksiin sopivia polkupyöriä ja kuomullisia peräkärryjä.

Kysymyksiin vastasivat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen viestintäsuunnittelija Päivi Suihkonen ja Turun Ekotorin kierrätysneuvoja Anu Syrjänen.

Teksti: Anne Brax